Allmänna villkor

Allmänt

Inom marknadsområdet får endast av arrangören godkända aktiviteter och utställare förekomma.

Marknadstider

Utställarens reservering av plats gäller för de tider som marknaden pågår. Utställda varor får inte tas bort under den tid som marknaden pågår. Nedmontering och bortförsel ska ske enligt GFG Bygdsams regler. GFG Bygdsam äger rätt att inte upplåta plats vid senare marknadstillfälle åt den som lämnat sin plats före marknadens slut. Detta gäller emellertid inte om utställaren i samband med ansökan tydligt meddelat att man inte kan stå tiden ut, och GFG Bygdsam godtagit detta. Utställaren äger rätt vid speciella väderlekssituationer, risk för storm, åskväder eller dylikt att packa ihop om GFG Bygdsam först meddelats. Av säkerhetsskäl får inga fordon framföras på marknadsområdet när marknaden är öppen.

El

GFG Bygdsam tillhandahåller uttagspunkt för 1-fas respektive 3-fas med angivet maximalt effektuttag på en plats som är max fem meter från utställarens plats. Utställaren svarar för nödvändiga skarvsladdar från tilldelad uttagspunkt. Utställaren ansvarar för att beställd effekt inte överstigs. Om utställaren överskrider avtalad effekt äger GFG Bygdsam rätt att begränsa effekten till den beställda. Utställaren är ansvarig för att ha godkänd el-utrustning av hög kvalitet. GFG Bygdsam förbehålls rätten att bryta strömmen om utrustningen medför olägenhet för andra samt riskerar personskada. Endast de som i förväg beställt elström kan beredas elanslutning. Övriga kan, om kapacitet finns, köpa el på plats.

Försäljning

Erhållen plats gäller endast för det sortiment som angetts i ansökan. Försäljning av andra varor än de som angetts i ansökan ger arrangören rätt att avhysa utställaren. Utställare som avhysts har inte rätt att få tillbaka platshyran. Utställare som byter sortiment ska rådgöra med GFG Bygdsam. Om sortimentsbytet godkänns har utställaren rätt till sin gamla plats, annars inte. GFG Bygdsam ska om möjligt erbjuda annan plats för att sortimentet inte ska kollidera med andra utställare. Arrangören ansvarar ej för utställarens varor/produkter, ej heller för försäkring av skada vållad av utställaren. Utställaren skall själv försäkra sina varor/produkter.

Ej tillåtet sortiment

Produktsäkerhetslagen har som främsta syfte att motverka att varor och tjänster orsakar personskador hos konsumenter. Skada behöver inte ha uppkommit, utan förbud kan riktas mot produkter som på grund av skadebringande egenskaper eller säkerhetsbrister kan orsaka detta. Konsumentverket är tillsynsmyndighet och ska se till att lagen följs. Därtill finns andra lagar att beakta såsom knivlagen och brottsbalkens regler om hets mot folkgrupp. Slutligen finns etiska regler att beakta i sammanhanget. GFG Bygdsam står upp mångfald, respekt och lika värde och accepterar inte produkter som hetsar mot folkgrupp, t ex med ett rasistiskt budskap, är drogrelaterade eller har ett pornografiskt innehåll.

Beredning och försäljning av livsmedel

Vid försäljning av livsmedel gäller i tillämpliga delar bestämmelserna i livsmedelslagen (2006:804) och livsmedelsförordningen (2006:813) samt föreskrifter meddelade med stöd av dessa. Produkter som kräver tillagning, fritering, grillning eller annat som orsakar rök eller matos får endast ske på marknadsplats utomhus.

Skyldighet att följa arrangörens anvisning

GFG Bygdsam har det yttersta ansvaret för ordning och säkerhet på marknadsområdet. I enlighet med detta åligger det utställaren att rätta sig efter GFG Bygdsam anvisningar i frågor som har samband med ordningen. Upprepad ohörsamhet ska medföra avvisning från marknaden utan att rätt till återbetalning av platshyran föreligger.

Stängning av marknad

GFG Bygdsam har rätt att stänga marknaden av säkerhetsskäl om ordningsförhållandena är sådana att arrangören bedömer att fara föreligger för försäljarnas eller publikens säkerhet till liv, hälsa eller egendom. Likaså om myndighet kräver stängning av marknaden. I dessa fall råder force majeure och försäljare har därför ingen rätt till återbetalning av platshyra och avgifter.

Priser

Hyra av marknadsplats, bord och utrustning är inte mervärdesskattepliktiga. På övriga tjänster tillkommer moms. Betalning ska vara GFG Bygdsam tillhanda senast den dag arrangemanget pågår, om inte annat är överenskommit. Det är utställarens ansvar att lämna fullständiga uppgifter om den köpande parten.

Skylt med firmanamn

Skylt med firmanamn, adress och telefonnummer ska placeras väl synlig i marknadsståndet.

Registrering och informationsskyldighet

Enligt skatteförfarandelagen (2011:1244) ska den som upplåter en plats för torg och marknadshandel dokumentera nödvändiga identifikationsuppgifter för den som platsen upplåts till och för dennes företrädare. GFG Bygdsam lagrar uppgifterna i sju år.

Personuppgifter

Den personuppgiftsansvarige (PuA), den juridiska personen, är GFG Bygdsam och det är GFG Bygdsams styrelse som är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter. Arbetet med föreningens personuppgiftsansvar kan delegeras av styrelsen. Om du har frågor som rör detta, kontaktar du GFG Bygdsams styrelse.

GFG Bygdsam hämtar in uppgifter direkt från dig, det vill säga sådana uppgifter som du lämnar i din ansökan eller genom annan kontakt med oss. GFG Bygdsam kan även använda allmänt tillgängliga källor såsom offentliga register, till exempel folkbokföringsregistret. Som laglig grund för behandlingen är det avtalsförhållande du som utställare ingår. Vid anmälan som utställare lämnar utställaren sitt samtycke till behandlingen.

Dina personuppgifter lagras under den tid som är tillåten enligt gällande lag. För behandlingar av personuppgifter där det inte finns någon laglig skyldighet eller regel som anger en viss tidsperiod för lagring, ska inte dina personuppgifter lagras längre än vad som är nödvändigt för de ändamål för vilka uppgifterna behandlas.

GFG Bygdsam lämnar normalt sett inte ut personuppgifter till tredje part. I fall GFG Bygdsam använder en extern part som inom ramen för utförandet av sitt uppdrag behandlar personuppgifter upprättas ett personuppgiftsbiträdesavtal.

Du har rätt att få information om när och hur dina personuppgifter behandlas så att du har kontroll över dina egna uppgifter. Du har rätt att, ett rimligt antal gånger per år, få veta vilka personuppgifter vi sparar samt i vissa fall få dina uppgifter rättade, raderade eller blockerade. Undantag gäller anställningen, och till den, tillhörande villkor. Du har när helst rätt att återkalla tidigare lämnat samtycke som inte grundar sig på stadgar eller följer av lag. Du har möjlighet att klaga till Integritetsskyddsmyndigheten om behandling av dina personuppgifter inte uppfyller kraven enligt EU:S dataskyddslagstiftning.